docenten

BALLETSCHOOL ALMERE

Docenten


Marianne de Hont was 7 jaar toen zij door haar ouders naar balletles werd gestuurd met de mededeling "Dat is goed voor je lichaam". Die stap van haar ouders heeft zij nooit betreurd, het groeide uit tot een ware passie en het enthousiasme voor de danskunst is bij haar nooit meer verdwenen. Zij bezocht diverse balletscholen, volgde een dansopleiding aan de Kleinkunstacademie van Johan Verdoner in Amsterdam en nog later bij het Internationaal Folkloristisch Danstheater olv Gerard Bitter. Daarna deed zij een pedagogenopleiding bij Florrie Rodrigo en de Scapino Dansacademie olv Karel Poons.
Na haar staatsexamen kon zij direct aan de slag bij de Scapino Dansschool te Amsterdam olv Els de Vries, waar zij acht jaar als dansdocente werkzaam is geweest. Nog onlangs heeft zij een opleiding Dansexpressie voltooid. Haar eigen balletschool is vanaf 1980 in Almere-haven gevestigd en het aantal leerlingen groeit nog steeds. "Ballet heeft oneindig veel mogelijkheden, voor kinderen is het leuk om die mogelijkheden te ontdekken en te ervaren. Dansen is een van de meest directe uitingsvormen van gevoelens; al je emoties zet je om in beweging en je communiceert met je lichaam.

Marlène Rach werd geboren in Willemstad op Curaçao, waar zij op 5-jarige leeftijd de film 'The Pyjama Game' zag. Zij kreeg meteen de smaak te pakken en ging op balletles. Na een aantal jaren werd duidelijk dat zij van haar hobby haar beroep wilde maken. In 1975 verkreeg zij via 'Sticusa' een studiebeurs voor een professionele opleiding als danspedagoge aan de Scapino Dansacademie in Amsterdam en woont sinds die tijd in Nederland. In 1979 specialiseerde zij zich in Jazz/Show/Musicaldance bij de European School For Jazzdance van Benjamin Felixdal. Gedurende die opleiding danste zij achter nationale en internationale artiesten in diverse tv-programma's zoals Top Pop en Nederland Muziekland. Ook heeft zij lesgegeven bij Penny de Jager in Rotterdam en Utrecht en bij Wladimir in Amsterdam. Zij verzorgde workshops voor o.a. het K.N.G.B. en de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen (WDH). Tenslotte maakte zij de (eind)choreografie voor De Hollandsche Revue - Lach iedere dag van Rieks Swarte. Inmiddels geeft zij al meer dan 22 jaar les; tot de zomer 2003 bijna 20 (!) jaar in Uithoorn en o.a. de laatste 12 jaar exclusief voor Balletschool Almere.
"In mijn lessen combineer ik zoveel als mogelijk verschillende stijlen van de Jazz/Show/Musicaldance, natuurlijk aangevuld met aktuele dansvormen als bv Streetdance en Videoclip (Freestyle). Het ìs en blìjft voor mij een uitdaging te werken aan een goede 'show/performance'. Hierbij gaat het mij niet om persoonlijke successen, maar blijven de leerlingen altijd centraal staan!"

Paola Inguaggatio (klassiek en repertoire-les) Op haar 6e ging zij met haar moeder naar een voorstelling van het Scapino Ballet. Zij wist niet wat ze zag, zo mooi was het. Vanaf dat moment wist ze dat ze balletdanseres wilde worden. Haar moeder deed haar meteen op ballet bij de Scapino Dansschool olv Els de Vries in 1976. Paola was heel serieus in iedere les en vond alles leuk. Op haar 10e deed ze auditie voor de Scapino Dansacademie in Amsterdam en werd aan-genomen. In 1986 fuseerde de academie met de Nel Roos academie tot de huidige Nationale Ballet Academie waar zij in 1989 afstudeerde. Het Nationale Ballet kende Paola al van de eindvoorstellingen van de academie. Na het meedoen met een les van de groep kreeg zij een contract. Daarna is ze 12 jaar als danseres verbonden geweest aan Het Nationale Ballet, tot zij in 2002 stopte vanwege een voetblessure. “Ik heb na mijn danscarrière een omscholing gedaan naar spelbegeleider voor kinderen met een problematische ontwikkeling. Ik ben daarin afgestudeerd maar toch voelde ik dat ik in de balletstudio wilde blijven. Mijn toenmalige beste vriend en ex- leraar van de academie, wijlen Peter Sawtell, heeft mij erg geholpen en gestimuleerd om dit door te zetten”. Dankzij hem is zij uiteindelijk lerares geworden. Na zijn overlijden heeft zij zijn lessen bij Ellen van den Ende in Amsterdam overgenomen. Tot op heden doet zij dat nog steeds: “Mijn jongste leerling is 3 jaar en mijn oudste 68 jaar!”. Maar het lesgeven heeft zich verder uitgebreid, Paola heeft op vele plekken als gastdocent gewerkt, privélessen en workshops gegeven in o.a klassiek, repertoire en Sevillanas. “Het was een moeilijke tijd nadat ik gestopt ben als uitvoerend danseres maar inmiddels heb ik helemaal mijn plek gevonden als klassiek balletdocente”.

Monique van Eeuwijk-Bouten geboren te Waalre, begon met ballet op haar zesde bij Balletschool Hagemeijer olv Dini Hagemeijer-Douw in Waalre. In 1977 vervolgde zij haar opleiding op de Balletacademie in Arnhem alwaar zij in 1981 examen deed. Daarna gaf zij les in Alkmaar, Huissen en Heerhugowaard. Zij is als docente Klassiek vanaf 1996 verbonden aan Balletschool Almere.

GastdocentenMelise de Winter
Musical/Spaans

Melise de Winter volgde de docentenopleiding aan de Arnhemse Hogeschool voor de Kunsten. Ze danste in veel t.v.- shows met o.a. Barrie Stevens, Maria More en het Holland Show Ballet. Vanaf 1992 stond Melisse als zangeres, danseres en dance-captain in de theatershows: Jeans 3, Jeans 4, Jeans 5, Singin’ in the rain, Ollie B. Bommel en de Trullenhoedster van Opus One en Sinatra’s Songbook. Met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht zong en danste ze in On the Air, Movietunes, Symfo ’99 en Going Dutch. Zij was te zien als Lorraine in de musical 42nd Street, waar zij tevens dance-captain was en understudy van Gerrie van der Klei en Mariska van Kolck. Achter de schermen was zij assistent choreograaf van Matthew Dickens bij de openings- en sluitingsceremonie van de Gay Games en van Barrie Stevens bij Jeans 9 en de theatershow van Tineke Schouten, Showiesjo. Dit seizoen was zij verantwoordelijk voor de choreografie van Jeans 11 en de theatershow Top Tien 1 van Tineke Schouten.

Billy Joyce

Billy Joyce, geboren te 's-Gravenhage heeft vanaf kinds af aan een grote belangstelling voor vele vormen van dans en ballet. Op 28-jarige leeftijd blijkt haar voorkeur en specifieke talent voor Tapdance. Om deze aanleg verder te ontwikkelen ontvangt zij in 1982 op voordracht van de Amerikaanse Tapdansgroep 'The Original Hoofers' een beurs van het Ministerie van WVC. De subsidie stelt haar in staat haar talenten verder te ontwikkelen in Amerika. Zij krijgt les van de groten van de Tapdance: Honi Coles, Chick Green, Ralph Brown Jimmy Slide, Brenda Bufalino en Sandman Sims. Eenmaal terug in Nederland verzorgt zij sinds 1985 taplessen in verschillende dansscholen, in o.a. Amsterdam, Zoetermeer, Hilversum en Lelystad. In 1992 slaagt zij voor de docentenopleiding Tapdance bij José Lewis. Haar eigen kennis en vaardigheden houdt zij op peil door het volgen van nationale en internationale workshops van bekende docenten/choreografen/dansers zoals Victor Cuno en Sam Weber. Zij is al een aantal jaren lid van de Nederlandse Beroepsvereniging van Danskunstenaars en sinds de oprichting in 1988 van de Nederlandse Tapdans Federatie.Fred Berlips
Klassiek

Fred Berlips werd in 1956 te Amsterdam geboren. Hij kreeg zijn balletopleiding aan de Nel Roos Academie voor Ballet. In 1976 kreeg hij een engagement bij Het Nationale Ballet. In 1981 werd hij bevorderd tot tweede solist, sinds 1984 is hij eerste solist. Berlips vertolkte hoofdrollen in de avondvullende balletten Romeo en Julia, Giselle en The Sleeping Beauty. Verder danste hij onder meer in Antwoord gevend, Buigen of barsten en Vier letzte Lieder van Rudi van Dantzig; 5 Short Stories en 5 Tango's van Hans van Manen en Dodeneiland, Sanitair solitair en 7e symfonie van Toer van Schayk. Voorts was hij te zien in de balletten Theme and variations, Symfonie in C en de Tsjajkovski-pas de deux van George Balanchine; Midzomernachtsdroom van Frederick Ashton; Momentum, Haydn symfonie en Fantaisies symphoniques van Jan Linkens; Thinking twice van John Wisman en Going from point A.. van Wim Broeckx. Na een carrière van 20 jaar bij het Nationale Ballet heeft hij de docentencursus "van danser tot docent" gevolgd bij de Theaterschool in Amsterdam. Deze cursus werd gegeven door professor P. Silkin, docent aan de Vaganova school in St. Petersburg. De cursus werd afgesloten met een stage van 2 maanden aan de Vaganova school in St. Petersburg waarbij de cursisten zich konden bekwamen in de Vaganova-techniek. Daarnaast is Fred Berlips werkzaam geweest als docent in diverse zomercursussen in Spanje, Israël en Nederland. Ook heeft hij docententrainingen verzorgd op diverse academies en scholen. Hij is nu reeds vier jaar werkzaam aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten


Karin Dieters
Flamenco

Karin Dieters (1977) heeft in 1998 de opleiding Docentdans aan de Arnhemse Dansacademie afgerond met de specialisaties flamenco, jazz en kinderdans. In 1999 verbleef zij ter verdieping van de flamencodans meerdere maanden in Spanje. Daar volgde zij danscursussen bij o.a. Bélen Fernandez, Ciro en Paco Romero. In 2002 heeft ze de studie Kunst- en mediamanagement afgerond aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Voor deze studie liep ze een organisatorische internationale stage in Montréal Canada bij het "Festival International de Nouvelle Danse". Daar kwam zij in aanraking met de diverse moderne dansgezelschappen van o.a. Merce Cunningham en Trisha Brown. Sinds 2002 geeft Karin DietersLid NBDK fulltime dansles op verschillende dansscholen door heel Nederland. Karin volgt regelmatig dansworkshops in de diverse specialisaties. Naast haar activiteiten als docent is zij ook uitvoerend flamencodanseres bij de flamencogezelschappen "La Primavera" en "Norte y Sur" en trad zij op met het flamencokoor "Calle Real". In 2002 verzorgde Karin een gastoptreden in de TV-serie "Costa".
David Hutuely
Modern

David is vaste docent op het Amsterdam Dance Centre. Hij begon zijn carriëre als danser bij Helen le Clerq. Tevens danste hij o.a. in ‘West Side Story’en bij ‘Jazz Extension D.T’. David is als docent en choreograaf zowel nationaal als internationaal werkzaam. Momenteel is hij als docent verbonden aan de Theaterschool Amsterdam en Frank Sanders Academie voor Musical Theatre. Zijn lessen zijn een mix van lyrische- en funky jazzcombinaties met een knipoog naar de moderne dans. “De essentie van de jazzdans is het vormgeven van gevoel op basis van academische danstechnieken.''Ivan Tay
Hiphop

Ivan Tay is een Hiphop pionier. Vanaf het moment dat hij kon lopen begon hij te dansen. In zijn jeugd danste hij op straat. Verschillende stijlen in de hiphopscene zoals Breakdance, Body Popping and Locking, Brown, the Chicken en New Jack Swing hebben hem een allround hiphop danser gemaakt. Ivan toonde zijn aerobics en hiphop kunsten op verschillende evenementen in verschillende landen als België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Denemarken, Israël en de U.S.A. Toen hij begon met lesgeven kon hij eindelijk zijn creativiteit delen met andere mensen. Zijn doel...? Nieuwe flows brengen in de aerobic scene, mensen leren dansen en plezier laten beleven bij 't sporten, muziek beleven en natuurlijk dat heerlijke gevoel na een workout laten genieten. Verder presenteert deze allround presenter nieuwe ideeën en choreografieën aan collega instructeurs in het hele land en is te boeken als choreograaf voor modeshows en artiesten.
Ivan " Ik presenteer dans en sport met een lach... Let's have fun!!!"


DJ Jansen
Zang, acteren en choreografie

Artistiek leider DJ Jansen, geboren in Aalten op 30 september 1971, was reeds op 12-jarige leeftijd bezig met zang, dans en acteren. Na zich een aantal jaren met amateurtoneel te hebben beziggehouden, begon hij op zijn 17e met acteerlessen bij o.a. Hogeschool Dansacademie Lucia Marthas. Al snel kreeg hij de mogelijkheid het geleerde in de praktijk te brengen en achtereenvolgens deed hij twee jaar de Europese tournee van de Disney Road Show, speelde een jaar in Jeans 6, werkte drie maanden als entertainer in Italië, speelde de rol van Kenickie in Grease en speelde de rol van Claude in de Europese tournee van Hair tijdens het seizoen 1997-1998. In Showbiz-city in Aalsmeer werkte DJ een seizoen als entertainer op o.a. het rock & roll podium. Vorig jaar nam hij nog twee rollen voor zijn rekening tijdens de Efteling Hotel Dinner Show en zong hij in het close harmony a capella kwartet The Winterwonders. Naast de praktijk is DJ ook vooral bekend als docent. Recentelijk heeft hij als docent musical theater aan de Dansacademie Lucia Marthas lesgegeven, en momenteel doceert hij o.a. aan de Theaterschool van Frank Sanders, de Theatermakerij, Stardance in Houten en geeft hij theater-workshop aan het Amsterdams Conservatorium. Tevens is hij artistiek leider van twee eigen theatergroepen. Ook was hij gastdocent bij het NKT in Purmerend! Verder auditeerde DJ de kinderen bij de Duitse versie van The Lion King en voor de Sound of Music. Het waren 'zijn' kinderen die tijdens de opening van de wereldtentoonstelling Expo 2000 in Hannover samen met de bekende groep The Scorpions zongen, en arrangeerde en leidde hij het kinderkoor als bakcing bij het door Xander de Buisonjé gezongen nummer 'Er is altijd een weg' (speciaal gearrangeerd voor Warchild). DJ heeft een ruime ervaring als choreograaf en docent bij diverse koorprojecten. Als begenadigd docent is het zijn grootste uitdaging om groepen in beweging te brengen en groepsnummers te combineren met dans en toneelspel. Dit alles gaat gepaard met een enorme dosis humor.


Carola vd Weijde
Zang, acteren en choreografie

Carola van der Weijde werd geboren op 2 februari 1966 te Amsterdam. Zij volgde haar dansopleiding aan de Nel Roos academie te Amsterdam en studeerde af in 1988 als Dansdocente. Ook volgde zij een studie aan The American Musical and Dramatic Academy te New York City. Meteen na haar opleiding was zij vanaf 1989 tot 1998 werkzaam in diverse theaterproducties. Zij danste, zong en acteerde in o.a. Jeans, West Side Story, was Cassie in A Chorus Line, Cyrano de Musical, Singin in the Rain, en werkte in diverse producties van Jos Brink en Frank Sanders waaronder “Revue, Revue”. Verder heeft ze als danseres veel t.v. ervaring en ze deed mee aan “Het Nationale Songfestival”. Binnen een aantal producties was zij werkzaam als Dance-Captain en assistent-choreografe. Zij was al eerder werkzaam als dansdocent en choreografe voor Robin Hood de Musical, een productie van de Theatermakerij. Seizoen 2005 – 2006 was zij werkzaam als choreografe voor de musical “De Kleine Zeemeermin”.Maurice Berger
Klassiek, Vaganova-techniek

Maurice is als 10-jarige jongen begonnen met het nemen van balletlessen in het Royal Academy of Dancing systeem. Bij de jaarlijkse balletexamens steeds geslaagd met "Highly commended" of "Honours". In 1971 aangenomen bij de "Nel Roos" Academie, de huidige Nationale Ballet Academie te Amsterdam.
In 1975 afgestudeerd en aangenomen als balletdanser bij het Scapino Ballet Amsterdam. Docenten en choreografen waren o.a.: Armando Navarro, Marian Sarstädt, Roland Casenave, Charles Czarny, Ricardo Nunez, Hans van Manen, Kathy Gosschalk. Solist in balletten van Armando Navarro, Charles Czarny en Kathy Gosschalk.
In 1984 aangenomen als docent klassieke dans aan de Dansacademie van de Theaterschool, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
Gedoceerd aan de volgende opleidingen: klassieke toneeldans, docent klassieke dans, jazz- en moderne theaterdans en algemene dansvooropleiding.
Vanaf 1990 als freelance dansdocent/balletmeester/repetitor in binnen- en buitenland werkzaam geweest bij o.a.: Broadway Dance Center New York, Peridance Center New York, The Irish National Ballet, Dansgroep Krisztina de Châtel Amsterdam, Djazzex Modern Jazz Dance company Den Haag, Dansgroep Leine en Roebana, Barrie Stevens Dance Unlimited Amsterdam en Raz Tilburg.
Ben Hekkema
Dansexpressie
Ben Hekkema is docent klassiek ballet en dansexpressie. Ook is hij productmanager jeugdpodium bij Kunstweb in Amsterdam. Zijn laatste projecten waren 'De Notenkraker', een theatervoorstelling met leerlingen van de 14e Montessorischool in de Jordaan en een musicalproject 'Amsterdam-Noord-Airlines' i.s.m. Buurtwerk Noord.

Yvette Guppfert / Streetdance

Daniëlle Lemmers / Werelddans

Ietje Boelen / Drama

Zitah vd Ley / Drama

Fabiënne Boekel / Modern

Ellen Dijkstra / Mime

Ina Eggink & Joan Duveen / Rock & Roll

Margriet van Olden / Caractère

Monique Lapidaire / Theater

Marianne Dors / Afrikaans

Margarita / Buikdans


kleuterdans
pré-ballet
klassiek ballet
spitzen
jazz/show/musical
tap-dance
theaterdansklas
creatief dansen
docenten
lesrooster/inschrijfformulier
projecten
links
1983: loop naar de maan
1985: op schoolreis
1987: wat een weer weer
1989: in holland staat een huis
1990: groeten uit flevoland
1992: mag de tv aan...?
1994: wat een zootje...!
1996: help...! er zit een knoop in mijn benen
1998: we gaan naar zandvoort
2000: wegens succes geprolongeerd
2002: koffers vol dans
2004: kriebels


   
Naar boven       Beginpagina